Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".
Wie belegt voor de langere termijn kiest het best voor value-aandelen. Want of het nu gaat om aandelen met relatief lage koers/winst-verhoudingen, lage koers/omzet-verhoudingen of lage koers/boekwaarde-verhoudingen, telkens zijn het de goedkoopste aandelen die het best renderen. Maar opvallend: de afgelopen negen (!) jaar waren het juist de dure aandelen die beter rendeerden...
Wat presteerde goed?
De afgelopen jaren waren het vooral de dure, zogeheten belofte-aandelen die goed presteerden. En ook de koersen van saaie maar heel stabiele bedrijven liepen stevig op.
Een paar voorbeelden van dure belofte-aandelen: Facebook, Amazon, Netflix en Tesla. Beleggers rekenen erop dat de winsten van deze bedrijven fors zullen groeien en nemen hier al een flink voorschot op. Tesla uitgezonderd - dit bedrijf maakt nog geen winst - wordt er voor de drie bovengenoemde bedrijven gemiddeld 232 (!) keer de winst betaald.
Wat voorbeelden van wat saaie maar heel gedegen en stabiele bedrijven die eveneens stevig in koers stegen zijn Coca-Cola, Colgate-Palmolive en PepsiCo. Ondanks de beperkte winstgroei van zo'n 6% per jaar die beleggers voor deze bedrijven voorzien wordt voor deze aandelen zo'n 30 tot 50 keer de winst betaald.
Value-aandelen bleven sterk achter
Vergeleken met de genoemde belofte-aandelen en de stabiele kwaliteitsbedrijven presteerden value-aandelen de afgelopen negen jaar beduidend slechter. Deze negen jaar van underperformance van value-aandelen is wat lengte betreft inmiddels een record, in ieder geval sinds 1926.
Een consequentie van het jarenlange achterblijven van value-aandelen ten opzichte van andere aandelencategorieën is dat value-aandelen onderhand wel erg laag gewaardeerd zijn. Aangeven wanneer precies kunnen we uiteraard niet maar op enig moment zullen value-aandelen onherroepelijk aan een stevige inhaalslag beginnen.
De afkeer momenteel van value-aandelen vergeleken met haast iedere andere beleggingscategorie stemt ons optimistisch over het rendement dat beleggers de komende jaren van value-aandelen mogen verwachten.
Tot slot volgen hieronder nog een drietal links naar interessante studies welke dieper ingaan op het aanhoudend achterblijven van value-aandelen (de links verwijzen telkens naar PDF-bestanden):
'Value Unbound: The Implications of a Nascent Value Revival' (Franklin Templeton Investments)
'Value Investing: Out of Favour, but Always in "Style"' (Fidelity International)
'Value has underperformed for nine years straight!' (Kempen Capital Management)
Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!
Gratis voorbeeldrapport downloaden