Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".
Het percentage van de wereldbevolking werkzaam in de landbouw is nog maar een fractie van wat het ooit was. Oorzaak: de productiviteit in deze sector is sneller gestegen dan de vraag waardoor het met steeds minder mensen mogelijk is om aan de vraag te voldoen.
De werkgelegenheid in de maakindustrie wacht hetzelfde lot als de werkgelegenheid in de landbouwsector eerder. Dat stelt Bruce Greenwald, de bekende economieprofessor verbonden aan Columbia Business School in New York.
De wereldwijde vraag naar producten gemaakt in de maakindustrie stijgt met zo'n 2% tot 3% per jaar. Maar onder andere door robotisering stijgt de productiviteit in deze sector sneller (circa 5% tot 7% per jaar). Hierdoor komt de werkgelegenheid in de maakindustrie wereldwijd structureel onder druk te staan.
Omdat de factor arbeid steeds minder een rol speelt wordt de maakindustrie in de toekomst, net als in de periode voor de globalisering, weer steeds meer een lokale aangelegenheid. Voor West-Europa en Noord-Amerika betekent dit dat de maakindustrie terugkeert, de banen niet.
In deze video legt professor Greenwald zelf uit waarom hij er zo zeker van is dat de wereldwijde werkgelegenheid in de maakindustrie zal afnemen en waarom aan de globalisering van de maakindustrie al vrij spoedig een einde komt (de video duurt circa 5 minuten).
Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!
Gratis voorbeeldrapport downloaden