Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".
Warren Buffett stelt dat zijn resultaten beter waren geweest wanneer hij meer zou hebben geïnvesteerd in zijn twintig allerbeste ideeën.
Buffett: "Ik kan je helpen je financiële situatie te verbeteren door je een ponskaart te geven met ruimte voor twintig gaten welke staan voor maximaal twintig beleggingen die je in heel je leven mag doen. Wanneer die twintig beleggingen eenmaal zijn gedaan is het niet meer mogelijk nog nieuwe beleggingen te doen."
"Onder zulke omstandigheden denk je automatisch extra goed na over wat te doen en word je min of meer gedwongen te investeren in de best doordachte ideeën. Zo'n aanpak vergroot de kans op een beter rendement aanzienlijk", aldus Buffett.
Twintig beleggingen
Het gedachte-experiment dat Buffett beleggers van harte aanbeveelt is eenvoudig: in heel je leven mag je slechts twintig beleggingen doen. Automatisch denk je dan wel eerst heel goed na alvorens voor een bepaalde belegging te kiezen.
Het in praktijk brengen van het idee van Buffett heeft bovendien als voordeel dat van transactiekosten nauwelijks sprake is aangezien het aantal transacties zo laag ligt. Nog een belangrijk voordeel: heel goed doordachte beleggingsideeën verkleinen de kans aanzienlijk dat een belegger zich door emoties laat sturen wanneer beurskoersen weer eens flink fluctueren.
Buffett zelf voerde in zijn leven beduidend meer dan twintig transacties uit maar dat maakt dit inzicht er niet minder waardevol om. Het ponskaartidee dwingt beleggers te focussen op alleen de allerbeste ideeën om daarin vervolgens behoorlijk te investeren.
Breder toepasbaar
De ponskaartanalogie van Buffett met de twintig keuzes is breder toepasbaar dan op beleggen alleen, bijvoorbeeld op het leven zelf. Zo is hoe iemands leven zich ontvouwt, afgezien van de factor toeval, vaak terug te voeren op een klein aantal cruciale keuzes.
Niet of wel trouwen. Wel of geen kinderen krijgen. Een carrièreswitch. Een bedrijf starten of in loondienst blijven. Op jonge of late leeftijd starten met beleggen. Het zijn voorbeelden van Buffett's ponskaartkeuzes, toegepast op het leven zelf.
Zowel bij beleggen als in het leven zelf is de kunst de wijsheid te hebben zogeheten 'fat pitches' te herkennen op het moment van aandienen om ze meteen met beide handen aan te grijpen. Dat is met kennis achteraf uiteraard een stuk eenvoudiger dan op het moment zelf - denk bijvoorbeeld aan het volop kopen van enkele specifieke bankaandelen op het hoogtepunt van de kredietcrisis door Buffett's zakenpartner Charlie Munger.
Overigens, voor wie zichzelf de filosofie van het value-beleggen wil aanleren om er vervolgens levenslang van te kunnen profiteren doet zich binnenkort mogelijk een 'fat pitch' voor: speciaal bedoeld voor nieuwe leden vindt later deze maand onze jaarlijkse introductie van ValuePortfolio plaats (ook open voor verlengers), onze beleggingsportefeuilledienst waarmee u zich het value-beleggen helemaal eigen kunnen maken...
Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!
Gratis voorbeeldrapport downloaden