Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".
Regelmatig ontvangen we vragen van beleggers. Twee vragen die we afgelopen week hebben ontvangen - uiteraard met onze antwoorden daarop - delen we graag:
VRAAG 1:
"Jullie beleggen veel in Amerikaanse aandelen. Hoe kijken jullie dan aan tegen de dollar die nu zo'n beetje op het hoogste niveau in 20 jaar noteert?"
ANTWOORD: Onze focus ligt bovenal op gespreid beleggen in aantrekkelijk gewaardeerde aandelen van sterke bedrijven met goede vooruitzichten en met een aandeelhoudersvriendelijk management. Dit los van of een aandeel nu in Europa of in de Verenigde Staten genoteerd is.
We beseffen dat we valutakoersen op korte termijn niet kunnen voorspellen. Over een langere periode beschouwd beweegt de euro/dollar-verhouding in een bepaalde bandbreedte (dit in tegenstelling tot aandelenmarkten die op termijn steeds verder opwaarts tenderen).
Veel van de 'Amerikaanse' bedrijven waarin we beleggen, zoals hotelkamerreserveringssite Booking Holdings, behalen een substantieel deel van de omzet buiten de Verenigde Staten. Zo bezien is onze dollar-exposure minder groot dan soms gedacht. Zou de dollar substantieel verzwakken ten opzichte van andere valuta dan is te verwachten dat juist deze aandelen extra stijgen (in dollars).
We houden vast aan onze aanpak met dien verstande dat we vanwege de gestegen dollar nu met wat extra interesse kijken naar bedrijven die veel omzet buiten het dollargebied realiseren.
VRAAG 2:
"Hoe gaan jullie om met forse inflatie en de daarmee samenhangende sterk oplopende rente?"
ANTWOORD: Zelf beleggen we vrijwel niet in bedrijven die nog geen winst maken. Juist bedrijven waarvan de verwachte winsten ver in de toekomst liggen kennen een hoge rentegevoeligheid.
Met het scenario van oplopende renteniveaus houden we rekening door voor een deel ook te beleggen in (zorg)verzekeraars. Veel van dergelijke bedrijven, zoals ook autoverzekeraar Progressive, profiteren juist van een hogere rente.
De forse inflatie is deels een gevolg van te ruim monetair beleid. En ook de gedaalde euro (ten opzichte van de dollar) maakt dat als het ware inflatie geïmporteerd wordt wat de prijsstijgingen extra stuwt. Wij kunnen ons een scenario voorstellen van sterk dalende inflatie wat de noodzaak tot stevige verdere renteverhogingen zou wegnemen.
Zo is het bijvoorbeeld de hoge inflatie zelf die zorgt voor vraaguitval (je kun je geld immers maar een keer uitgeven). Het effect van inhaalvraag betaald met geld opgepot ten tijde van de pandemie is op een gegeven moment voorbij en de nog bestaande knelpunten in productieketens zullen zich onvermijdelijk gaan oplossen.
De gedaalde arbeidsproductiviteit (ook dat werkt inflatie in de hand want er wordt dan minder geproduceerd wat bij gelijke vraag resulteert in hogere prijzen) zien we als iets tijdelijks. En de argumenten die eerder steevast werden genoemd als verklaring voor structureel lage inflatie – denk aan automatisering, robotisering en globalisering - zijn er goed beschouwd ook nu nog steeds.
Als gesteld zijn onze beleggingen (in totaliteit bezien) beperkt rentegevoelig vanwege de focus op bedrijven die op dit moment reeds heel winstgevend zijn. Het scenario van oplopende renteniveaus was (en is) in zekere zin ondervangen door ook te beleggen in bedrijven die juist daarvan profiteren.
DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Booking Holdings en The Progressive Corporation.
Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!
Gratis voorbeeldrapport downloaden