Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Kent u Mr. Market al?

Categorie

Zoals u ongetwijfeld bekend is, daalden de aandelenmarkten begin deze maand opeens bijzonder fors. Een aantal beleggers liet ons weten aandelen te willen verkopen, omdat de daling mogelijk verder zou doorzetten...

Waar wij ervan overtuigd zijn dat beurzen uiteindelijk alsmaar verder stijgen, zijn we er eveneens van overtuigd dat we niet weten wat beurzen op korte termijn zullen doen. Dit is voor ons de reden om altijd vrijwel volledig belegd in aandelen te zijn. Schommelingen tussentijds nemen we voor lief.

Vanwege het forse fluctueren van de beurzen vertellen we u graag over Mr. Market, het door Benjamin Graham (Buffett's leermeester) bedachte karakter met manisch-depressieve eigenschappen, dat symbool staat voor de soms ondoorgrondelijke fluctuaties op de aandelenmarkt.

Mr. Market

Stel u zich voor: u heeft samen met een zakenpartner een bedrijf. Een heel degelijk, stabiel bedrijf met eveneens een stabiele, vaste klantenkring. Het bedrijf groeit langzaam maar gestaag. Kortom, stabiliteit alom.

Uw zakenpartner zelf echter is allerminst stabiel...

De ene keer is hij uitermate positief en bereid u een bijzonder hoge prijs te betalen voor uw aandeel in de onderneming. De andere keer voorziet hij juist niets dan misère voor de toekomst. Op die momenten mag u het belang van uw zakenpartner, Mr. Market, voor een habbekrats kopen.

En uw zakenpartner heeft nog een bijzondere eigenschap. Iedere beursdag, ongeacht uw aanwezigheid, maakt hij zijn prijs aan u bekend. De prijs waarvoor hij zijn belang aanbiedt, en tevens bereid is uw belang van u te kopen.

Het aardige is, deze 'eigenschappen' van uw zakenpartner Mr. Market vindt u exact terug op de beurs. Dat biedt u de kans te profiteren van zowel overdreven lage waarderingen, alsook van overwaarderingen.

Echter, voor één gevaar moet u oppassen... De manische depressiviteit van Mr. Market is zeer aanstekelijk: u dient ervoor te waken om zelf niet beïnvloed te worden door de sterk wisselende stemmingen van uw zakenpartner, Mr. Market.

U dient te voorkomen aandelen te kopen boven intrinsieke waarde wanneer uw zakenpartner weer eens manisch is. En u dient absoluut te voorkomen aandelen te verkopen tegen een prijs onder de intrinsieke waarde wanneer uw zakenpartner Mr. Market weer eens depressief is.

Wanneer u bekend bent met het (fictieve) personage Mr. Market, zult u op een geheel andere wijze tegen de beurs gaan aankijken. Wanneer uw zakenpartner weer eens in een depressieve gemoedstoestand verkeert en koersen flink gedaald zijn, weet u dat dit mogelijk een interessant moment is om aandelen van Mr. Market over te nemen... en niet om zelf ook depressief te worden!

En wanneer de koersen weer eens een tijdlang flink oplopen en in de buurt van of zelfs boven de intrinsieke waarde noteren, dan is het moment daar om de desbetreffende aandelen aan uw 'zakenpartner' aan te bieden. Op dat moment is hij manisch over de toekomst... en bereid u een heel goede prijs voor uw aandelen te betalen!

Tot slot: het verhaal van Mr. Market is van toepassing op zowel de beurs in zijn geheel als op individuele aandelen. Er zijn altijd wel aandelen te vinden die aantrekkelijk gewaardeerd zijn, ook wanneer Mr. Market over de beurs in zijn geheel weer eens manisch is...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden