Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Sterbeleggers

Categorie

Zo nu en dan zijn er aandelen waar vrijwel iedereen razend enthousiast over is. Datzelfde geldt voor beheerders van uitzonderlijk goed presterende fondsen, zogeheten sterbeleggers. Met beiden past u maar beter op...

Een voorbeeld van zo'n sterbelegger is Cathie Wood van het ARK Innovation fund welke ten tijde van de pandemie het rendement van de indices verpulverde. Wood werd al snel een heel beroemde belegger en in de financiële media was het bijna niet mogelijk om niet over haar te lezen. Haar aandelenselecties en voorspellingen werden er vrijwel dagelijks breed uitgemeten en becommentarieerd.

Gevolg was een enorme toestroom van geld. Waar het ARK Innovation fund per aanvang 2020 nog minder dan USD 2 miljard onder beheer had, was dit bedrag aan het einde van het jaar gegroeid tot USD 18 miljard. Deels is dit toe te schrijven aan rendement maar het is vooral de toestroom van geld geweest die de stijging verklaart. In de eerste helft van 2021 piekte het fondsvermogen op zo'n USD 30 miljard.

Sindsdien is de koersontwikkeling dramatisch. En opvallend voor een innovatiefonds is dat het een van de grootste innovaties van deze tijd over het hoofd zag: kunstmatige intelligentie. De koers van het fonds noteert momenteel zo'n 70% onder de recordstand in 2021. Het fondsvermogen daalde nog sterker omdat beleggers sindsdien per saldo geld aan het fonds onttrokken hebben.

Sinds de start van het ARK Innovation fund eind 2014 bedraagt het rendement 129%. Dat lijkt in eerste instantie zo gek nog niet. Maar weet dat de brede beursindex S&P 500 met 171% rendement over dezelfde periode ruim beter presteerde. En de technologiegraadmeter Nasdaq, waar het fonds wellicht beter mee te vergelijken is, noteert 275% hoger.

In werkelijkheid zijn er vrijwel geen beleggers die hun belegging in het ARK Innovation fund de volledige periode hebben aangehouden. De meesten stapten in na de periode van indrukwekkende rendementen om later weer uit te stappen na een heel zwakke periode.

Bovenstaande verklaart dat beleggers in het ARK Innovation fund sinds de start in 2014 per saldo USD 7,5 miljard verlies hebben geleden (de beheerders zelf konden wel honderden miljoenen dollars aan vergoedingen incasseren). Een aanzienlijk verlies dus ondanks het feit dat het fonds vanaf de start zelf wel degelijk een positief rendement behaald heeft.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee: met heel populaire aandelen en stermanagers past u beter op. Beiden zullen zich ook in de toekomst ongetwijfeld weer aandienen. Menselijke emoties die aan het ontstaan ervan ten grondslag liggen zijn daarvoor simpelweg te krachtig en als belegger bent u daar beter goed bewust van...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden